Helyajánló: Magyar Menyasszony Kiállítás

Helyajánló: Magyar Menyasszony Kiállítás

Írta: Bartha Regina 6/A

    Budapesten jársz? Nincs programod? Tudok mondani egy igazán jót! Elsősorban lányoknak ajánlom, de bárki részt vehet rajta. Barátnőkkel vagy anya-lánya programként is megállja a helyét! 2024. augusztus 25-ig a látogatók előtt nyitva álló Magyar Menyasszony Kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban.

   Nem csak a mai ruhák élvezhetik a rivaldafényt a minden évben megrendezésre kerülő Esküvő Kiállításokon. Most egy egyedülálló tárlatot nézhettek meg, ahol 50 menyasszony 50 története mutatja be az elmúlt 500 év házasságait. 

Érdekes volt látni, hogy a régmúlt korokban milyen ruhákban léptek az oltár elé a menyasszonyok.

Nem igazán szereted a ruhákat? Sebaj, hisz nem csak ruhák vannak, amikben egykor férjhez mentek a lányok, hanem izgalmas történetek is. Nem csak a történelem könyvekből ismert személyek házasságába nyerhetsz bepillantást, hanem hétköznapi emberek legszebb pillanataival is megismerkedhetsz. 

Vannak szívhez szóló történetek, mint az „Egy ruha, két esküvő és egy halotti ruha”. Vajon hogy kerül egy esküvői ruha a temetésre?

 Bár nem mindegyik eredeti állapotában van, de így is gyönyörű. Például ott van Almássy Zsuzsa műkorcsolyázó kűrruhája is, aminek a csipkéje még a szülei esküvőjének emlékét őrzi.

És hogy milyenek voltak házasságok az első és második világháború alatt? Itt erre a kérdésre is megkapod a választ. ( Elárulom: ejtőernyőből készült a ruha) 

A klasszikus menyasszonyi ruhák mellett helyet kaptak a népviseletek is, ahol különböző tájegységek csodás ruháit nézhetjük meg. 

Miután végig nézted a kiállítást, kicsit te is beleélheted magad, milyen lenne magyar menyasszonyként, hiszen különböző esküvői pártákat és ékszereket próbálhatsz fel. Érdemes elmenni és rászánni 2 órát, hisz csodálatos.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük